Mezzotint

Momenteel ben ik een, voor mij, nieuwe techniek aan het leren. Namelijk; mezzo tint, en dat is, weet ik nu, toch een hele andere techniek dan etsen.

In plaats van dat je werkt vanuit een gepolijst plaatje, werk je vanuit een koperplaatje die je eerst helemaal ruw gemaakt hebt. Je maakt er met behulp van een wiegijzer, duizenden kleine braampjes op. In alle richtingen.
Dit is een heel tijdrovend werkje en ik heb de mazzel dat Sjoerd, mijn leraar, dat alvast voor mij gedaan heeft.

Door die braampjes blijft er dus heel veel inkt in het plaatje zitten. De afbeelding maak je dan ook door de braampjes weer meer of minder glad te maken. Zo kun je verschillende tinten zwart/grijs/wit creëren.

De eerste foto is mijn allereerste afdruk van de mezzotint. Daarna het plaatje weer bewerkt, er meer wit in gemaakt. Dat is de tweede afdruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *